25 januari 2012

Stichting Schaapscompagnie Merselo, voor nog betere dorpsleefbaarheid

Stichting Schaapscompagnie MerseloDe Stichting Schaapscompagnie Merselo wil een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het dorp Merselo. Het bestuur bestaat uit mensen die afgevaardigd zijn vanuit de Dorpsraad, toerisme/recreatie, dorpsgeschiedenis en stichting Nooit Gedacht (de plaatselijke windmolen).

Er is gekozen voor de naam ‘schaapscompagnie’ omdat dit in de 19e eeuw heel belangrijke handelsondernemingen in het Venrayse waren. De schaapscompagnieën hebben in hun tijd een grote bijdrage aan de ontwikkeling van deze regio geleverd, vandaar dat deze naam nu in dit verband gebruikt wordt. 

We willen een ontmoetingscentrum realiseren van waaruit allerlei activiteiten ontplooid kunnen worden. Denk aan recreatieve activiteiten (uitwerking en beheer van wandel- en fietsroutes), natuurbeheer (begrazing en onderhoud landschap) en natuureducatie (rondleidingen en excursies). Een voorbeeld hiervan is het ‘Wandelen met de Herder’. Een ander doel is het realiseren van een schaapskooi die als uitvalsbasis voor deze activiteiten kan dienen. De Stichting Nooit Gedacht die de historische graanmolen (1867) in Merselo beheert is als zelfstandige stichting bij het geheel betrokken. Op de kleine graanvelden bij de molen worden oude granen en groentegewassen verbouwd. Dit onderdeel wordt als hobby en educatief element door enkele Merselonaren uitgevoerd.  

Floriade
Op de Floriade wordt onze nieuwe fietsroute als onderdeel van de Venrayse ‘Kunst- en Cultuurroute’ gepresenteerd. Aangezien de meeste activiteiten nog in ontwikkeling zijn (de stichting is pas enkele jaren actief) kunnen we andere onderdelen nog niet groots op de Floriade promoten. 

 

 

 

 
 

Meer informatie:

www.schaapscompagniemerselo.nl