15 februari 2012

Regio Venlo 'hoofdstad' van de smaak

Icoon Beleef LimburgDe Regio Venlo mag zich officieel de landelijke ‘hoofdstad van de smaak 2013’ noemen. In Noord-Limburg vinden samen met allerlei partners tal van culinaire evenementen plaats, uitmondend in de ‘Week van de Smaak’, begin oktober. 

Bestuurslid René de Bruin van de Stichting Week van de Smaak maakte gisteren in het Blerickse Raodhoes bekend dat de Regio Venlo (Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray) is uitverkozen tot ‘smaakhoofdstad 2013’. Het project vond voor het eerst in Valkenburg aan de Geul plaats.

Onder het motto ‘smaak verbindt’ slaan gemeenten, organisatoren van culinaire evenementen en producenten van streekproducten de handen ineen

„Vorig jaar waren er vierhonderd deelnemers uit het hele land en werden bijvoorbeeld in vierhonderd zorginstellingen streekmaaltijden geserveerd,” vertelde De Bruin. Bestuurlijk kartrekker is burgemeester Marlies de Loo van Gennep. „We gaan onze bourgondische identiteit tentoonspreiden. Onze streekproducten, uitstekende koks, culinaire evenementen, land- en tuinbouw, agribusiness.” De regio heeft een bidboek gemaakt met vier hoofdthema’s: versterking van de sector, toerisme en recreatie, educatie en zorg. Daarbij gaat het onder meer om (grensoverschrijdende) samenwerking tussen producenten van steekproducten, marketing, promotie, lesprogramma’s en arrangementen op het gebied van agrotoerisme. 

Tijdens de Floriade in Venlo wordt dit jaar reeds begonnen met het promoten van de regio. Op de wereldtuinbouwexpo zullen 35 producenten in totaal zo’n vierhonderd streekproducten uit heel Limburg presenteren. Dat vindt plaats in paviljoens, tijdens smaakweekeinden en de ‘Week van de Smaak’ op het Floriadeterrein. Marlies de Loo: „De Floriade verwacht twee miljoen bezoekers. Wij hopen dat velen in 2013 terugkeren naar onze regio.” De hoeveelheid activiteiten hangt af van initiatieven van partners als LLTB, Freshpark, Gulpener, Fontys, Kids University en vele anderen. In januari 2013 vindt een openingsevenement plaats. In oktober worden de ‘Week van de Smaak’ en de uitverkiezing van ‘Held van de Smaak’ gehouden. 

Voor december is een slotevenement gepland. Aangehaakt wordt bij evenementen als de Aspergefeesten (maart, april), Kom in de Kas (april), Lekker Venlo (juli) en de Open Monumentendag in september.

 

 

Bron en meer informatie:

www.limburger.nl